- Jak prawidłowo rozciągać łydki? Praktyczne porady i ćwiczenia
- Mysore joga – co to jest i jak przynosi korzyści praktykującym?
- Przysiady z wyskokiem: technika, korzyści i najczęstsze błędy
- Przysiad z hantlami na barkach – technika, efekty i wskazówki
- Burpees – skuteczne ćwiczenie na poprawę kondycji i sylwetki
Szarlotka z mąki krupczatki: Pyszne i aromatyczne ciasto na jesienne wieczory

Szarlotka z mąki krupczatki: Pyszne i aromatyczne ciasto na jesienne wieczory
Jesień to idealny czas na przygotowanie aromatycznych i pysznych ciast. Co może być lepszego niż ciepła szarlotka prosto z piekarnika? Dzisiaj podzielimy się przepisem na szarlotkę z mąki krupczatki, która z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów. Ta rozpływająca się w ustach szarlotka, z soczystymi jabłkami i chrupiącym, kruszonkowym dachem, będzie doskonałą przekąską na chłodne jesienne wieczory.
- Składniki potrzebne do przygotowania szarlotki z mąki krupczatki
Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że masz wszystkie składniki pod ręką. Będziesz potrzebować:
- 4 świeże i soczyste jabłka
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- Przygotowanie ciasta na szarlotkę
Najpierw należy obrać i pokroić jabłka na cienkie plasterki. W osobnej misce wymieszaj mąkę krupczatkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Następnie dodaj połowę masła, posiekane na małe kawałki, oraz jajko. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Powinno mieć elastyczną konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę wody.
- Przygotowanie nadzienia i kruszonki
Na dno formy do pieczenia rozłóż połowę pokrojonych jabłek. Następnie wyłóż na nie połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Na wierzch dodaj drugą połowę jabłek i rozłóż na nich pozostałe ciasto. Na koniec przygotuj kruszonkę, rozcierając resztę masła z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonkowa masa.
- Pieczenie szarlotki
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż ciasto nabierze złoc