4 zdrowych i pysznych przepisów dla dzieci

Wszyscy wiemy, że gotowanie jest najbardziej przyjemnym i interesującym zajęciem dla dzieci. Każde dziecko uwielbia gotować i cieszyć się jedzeniem, a jeśli jesteś rodzicem, to zrozumiesz, jakie to ma znaczenie. Jeżeli ty chcesz robić twój dzieciakowi szczęśliwemu, then ty możesz robić mu kucharzowi dawać mu prawym przepisom i składnikom.

Oto kilka pysznych i zdrowych przepisów dla dzieci:

1. Ryż z warzywami

Serwuje: 2 do 3

Składniki:

1 mała cebula – 1/2

Zielona papryka – 1/4

marchewka – 1/4

Groszek – 1 filiżanka

Mleko – 1/3

Ryż – 1 filiżanka

Sól i pieprz do smaku

Olej – 1 łyżka

Sposób:

W garnku zagotuj mleko. Dodaj do niego sól, pieprz i ryż. Kiedy zacznie się gotować, dodaj warzywa oraz sól i pieprz i trzymaj na ogniu przez 15 do 20 minut.

Po 15 do 20 minutach zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć.

Gdy ostygnie, przelej do miski i podawaj z sałatką.

2. Ryż z tuńczykiem

Serwuje: 4 do 5

Składniki:

Ryba z tuńczyka – 1/2

Mleko – 3/4

Ryż brązowy – 1 filiżanka

Sól i pieprz do smaku

Olej – 1/2 łyżki

Sposób:

Na patelni zagotuj mleko z brązowym ryżem oraz solą i pieprzem.

Weź tuńczyka i pokrój go na kawałki. Gdy mleko się zagotuje, dodaj tuńczyka i wymieszaj.

Przykryj patelnię i trzymaj na ogniu przez 10 do 15 minut.

Gdy mleko wchłonie całą wodę, jest gotowe do podania z sałatką.

3. Ser Paneer

Serwuje: 4 do 5

Składniki:

Ser Paneer – 1/2

Mleko – 2 filiżanki

Czerwone chili w proszku – 1/2 łyżki

Sól – 1/2 łyżeczki

Masło – 1/4 filiżanki

Sposób:

Na patelni podgrzej mleko i trzymaj je na ogniu. Po zagotowaniu, zdejmij z ognia i dodaj ser paneer.

Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 5 do 10 minut.

Po zakończeniu, zdejmij z ognia i podawaj z warzywami.

4. Curry z tofu i ziemniaków

Serwuje: 4 do 5

Składniki:

Ziemniaki – 2 szt.

cebula – 1

Pomidor – 1

Zielone chili – 1

Czosnek – 4 ząbki

Imbir – 1

Liście kolendry – 1/2 szklanki

Tofu – 2 kawałki

Olej – 3/4 szklanki

Woda – 1/4 szklanki

Sól do smaku

Metoda:

W szybkowarze ugotuj ziemniaki z cebulą, pomidorem, imbirem, czosnkiem i zielonym chili.

Trzymaj na ogniu przez 5 do 6 minut.

Po zakończeniu, otwórz garnek i wyjmij ziemniaki i cebulę.

Odłóż na bok.