Dla zabieganych,  Przepisy

Sałatka na grilla – ze szparagami, truskawkami i serem halloumi – przepis

Lato to czas na szparagi i truskawki. A co, gdyby je połączyć w jednym daniu? Jeśli ten pomysł wydaje Ci się co najmniej dziwny – ten przepis na prostą sałatkę na grilla jest dla Ciebie. Bo ta sałatka jest po prostu pyszna!

Dlaczego warto jeść truskawki?

Oprócz tego, że są niskokaloryczne (100g to jedynie 32kcal) i dostarczają nieco błonnika (2g na 100g owoców), to stanowią bogate źródło witaminy C, folianów i potasu. Jak większość owoców o czerwonej barwie, zawierają polifenole, a dokładnie antocyjany. To silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed stresem oksydacyjnym, na który jesteśmy narażeni w wyniku intensywnych treningów czy smogu i innych zanieczyszczeń powietrza. Poza tym wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe czy ochronne na wzrok [1].

Warto sięgać po nie do i po posiłkach, ponieważ dzięki dużej zawartości wody i błonnika stabilizują poziom cukru we krwi i zwiększają uczucie sytości. Są też produktem low FODMAP, więc świetnie sprawdzą się w diecie osób z Zespołem Jelita Drażliwego lub w czasie intensywnych treningów, kiedy dotykają Cię biegunki i inne dolegliwości z układu pokarmowego.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Coraz popularniejsze w Polsce, również niskokaloryczne (ok. 20 kcal na 100g), a zawierają m.in. kwas foliowy, witaminę C, potas, wapń, beta-karoten, a także nieco błonnika (1.5g na 100g). Ze względu na dość wysoką zawartość beta-karotenu (608 mcg/100g), wpływają pozytywnie na wzrok i cerę. Zawierają roślinne sterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a dzięki zawartości kwasu kumarowego i ferolowego, działają antyoksydacyjnie.

Gotujemy je krótko (3-4 minuty), zanurzone w wodzie. Białe obieramy, zielonym wystarczy przed gotowaniem ułamać twarde końce (te, przy których były ucięte).

Szparagi niestety zawierają większe ilości fruktozy oraz fruktanów, dlatego nie sprawdzą się na diecie low FODMAP.

Przepis na sałatkę na grilla ze szpinakiem, szparagami, serem halloumi i truskawkami

Składniki:

  • 2-3 garście szpinaku
  • 100g sera halloumi
  • 8 szparagów
  • 2 garście truskawek
  • łyżka ziaren słonecznika

Składniki na dressing: łyżka oliwy, pół łyżki soku z cytryny, płaska łyżeczka miodu, sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Ser kroimy na plastry, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż się zarumieni. Można też ugrillować. Szpinak, szparagi i truskawki myjemy. Szpinak osuszamy, od szparagów odrywamy zdrewniałe łodyżki, truskawki bez szypułek kroimy na połówki. Szparagi wrzucamy do gotującej się wody na 3-4 minuty. Gotowe kroimy na kawałki po 3-5 centymetrów (można też pokroić przed gotowaniem). Na talerzu układamy liście szpinaku, na nie rozrzucamy szparagi, pokrojony drobniej ciepły ser, truskawki i posypujemy słonecznikiem. Polewamy dressingiem.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na dania, do których pasuje ta sałatka:


Źródła:

[1]
http://toulouse.inra.frwww.pttz.org/zyw/wyd/czas/2011,%204(77)/024_035_Piatkowska.pdf

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *