Przepisy

Pyszne ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar i truskawki w pełni, więc dziś proponuję Wam mój ulubiony przepis na letnie ciasto.

Ma delikatny, słodki biszkopt i owocową, kwaskową pierzynkę. Odpowiednio przygotowane jest pięknie różowe na wierzchu. Można też je zrobić w wersji bezglutenowej. Szybkie w wykonaniu i równie szybko znika.

Przepis na letnie ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

  • 5-8 łodyg rabarbaru (w zależności od grubości łodyg)
  • 200 g truskawek lub malin
  • ¾ szklanki mąki: kokosowej, pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej wymieszanej z jaglaną lub kokosową
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub napoju roslinnego
  • 4 jajka
  • 2-4 łyżki słodzidła: miodu, ksylitolu, erytrytolu
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii lub ekstrakt

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewany do 180 stopni. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na cienkie paski. Na dno formy (u mnie tartownica) układamy najpierw ściśle jedną warstwę rabarbaru, potem drugą (w przeciwnym kierunku). Na to wylewamy zblendowane owoce (muszą być gęste).

Mieszamy mąkę ze słodzidłem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, blendujemy na gładką masę.

Ciasto wylewamy delikatnie na owoce i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut.

Po wyjęciu chwilę odstawiamy i wyjmując z foremki nieco schłodzone ciasto, przekręcamy je do góry nogami. W ten sposób otrzymujemy piękną, różową górę.

Uwaga: jeśli rabarbar będzie za gruby a ciasto za rześkie, to wierzch nie wyjdzie (owoce zapadną się w ciasto). Nic straconego. Można ciasto posmarować masłem orzechowym lub bitą śmietaną z mleczka kokosowego i posypać ekspandowanymi zbożami.

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *