Słodkie, miękkie, sycące i szybkie w wykonaniu. Skusisz się?
Gdy wczoraj zapytałam, jaki przepis byście woleli dzisiaj zobaczyć – na słodko czy wytrawnie, nie ułatwiliście mi wyboru. Obie opcje dostały tyle samo głosów w ankiecie na fejsbuku. Zdecydował Instagram, gdzie znaczną przewagę zyskało słodkie. O Wy, łakomczuszki. Dlatego przepis na słodką, pyszną przekąską, na uczelnię, na piknik lub po prostu coś na szybko, gdy niespodziewanie wpadają znajomi.
Dlaczego wybrać te ciasteczka?
- są słodkie, a nie ma w nich dodatku cukru
- będą dobrą opcją na przekąskę przed treningiem
- łatwo się je formuje w różne kształty (np. batony albo serduszka)
- są świetne w wielu dietach eliminacyjnych: są bezglutenowe (jeśli użyjesz płatków owsianych b/g), bez laktozy, bez jajek, nabiału
- są wegańskie
- polecają je Wilki Łódzkie 🙂
Proste ciasteczka lub batony muesli
Składniki na 10-12 sztuk:
2 banany
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
W sumie pół szklanki: rodzynków, żurawiny, wiórków kokosowych, pestek słonecznika, orzechów (mniej więcej po 1 łyżce)
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Banany rozdrabniany widelcem, dodajemy płatki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy masa napęcznieje, dodajemy zawartość szklanki bakalii i mieszamy. Suchymi dłońmi lepimy kulki, spłaszczamy lub formujemy batoniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (aż będą rumiane). Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
A następnym razem będzie coś na wytrawnie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, wypróbuj go i podziel się zdjęciem w komentarzu albo na Facebooku. Jestem bardzo ciekawa jak Tobie smakowało 🙂
One Comment
Pingback: