mlekokokosoweprzepis
Przepisy

Przepis na domowe mleko kokosowe

Mleko (napój) kokosowe to pyszna alternatywa mleka krowiego – ma podobny kolor, zawartość tłuszczu i świetnie pasuje do kawy. Nie dostarcza jednak prawie w ogóle białka czy wapnia. Z drugiej strony jego cena przyprawia mnie o ból brzucha większy niż laktoza. Dlatego znalazłam sposób jak tanio zrobić mleko (i jednocześnie mąkę) kokosowe w domu.

Zaznaczam od razu, że chodzi o ten wodnisty napój z kartonu, nie skondesowane mleczko z puszki.

Przepis na domowy napój kokosowy (mleko kokosowe)

mlekokokosoweprzepis

Potrzebne nam będą:

  • 100g wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych – po 3zł za 200g dostępne w Lidlu – Belbake)
  • 1 litr przegotowanej wody o temp. ok. 60 stopni (kilka minut po gotowaniu)
  • blender
  • butelka/słoik
  • gaza, ewentualnie sitko
  • lejek – jeśli używasz butelki

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki zalewamy wodą w kielichu blendera – tyle, ile się mieści. Blendujemy 3-4 minuty na wysokich obrotach. Polecam blendować bardzo małymi partiami, bo całość idzie w górę i może się wylewać.
  2. Lejek wkładamy do butelki, wykładamy go gazą i na tę gazę wylewamy porcje naszej kokosowej brei (albo przelewamy przez sitko). Wyciskamy ile się da. I już mamy mleko 🙂

Takie mleko można trzymać ok. 3-4 dni w lodówce, później się psuje. Pozostałej po wyciśnięciu masy nie wyrzucamy – można nią zastąpić mąkę kokosową (po wysuszeniu) albo po prostu dodać do ciasta, ciastek zamiast wiórków kokosowych.

Zobacz też inne przepisy na zdrowe, tanie i szybkie posiłki. Kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *