Przepisy

Fit sernik na zimno z galaretką – przepis idealny na upały

Sernik na zimno z owocami albo galaretką to moja ulubiona letnia przekąska. Traktuję go jako samodzielny posiłek. Dlaczego? Ma dużo białka, w mojej wersji – minimum tłuszczu, a przy tym jest mocno sycący.

Ten sernik sprawdzi się nie tylko jako sycący posiłek z lodówki, ale też u osób, które zmagają się z kontuzjami. Pojawia się bowiem coraz więcej badań wskazujących na to, że spożycie żelatyny ze źródłem witaminy C (truskawki!) na godzinę przed rehabilitacją lub treningiem plyometrycznym wspomaga regenerację uszkodzonych ścięgien i więzadeł.

Sernik na zimno możecie przygotować w wersji mocno białkowej (bez spodu) oraz białkowo-węglowodanowej (na spodzie).

Fit sernik na zimno z galaretką – przepis

Spód:

  • 200 g płatków owsianych 
  • 150 g banana
  • 15 g kakao
  • 20 g masła (można zastąpić olejem kokosowym) 
  • słodzidło (ok. 3-4 łyżki erytrytolu), ale można pominąć jeśli banan jest mocno dojrzały

Masło rozpuść w rondelku, a następnie wszystkie składniki połącz razem i dokładnie zblenduj (najlepiej sprawdzi się blender ręczny o sporej mocy). Dobrze ugniatając, wyłóż na spód formy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do lodówki na czas robienia masy.

Masa:

  • chudy twaróg 250g
  • jogurt naturalny 200g
  • truskawki 220-250g (możesz wykorzystać maliny, porzeczki lub inne sezonowe)
  • galaretka owocowa 1 op. (smakiem dopasowana do owoców)
  • słodzidło – np. erytrytol 6-8 łyżek (jeśli używasz galaretki bez cukru, to jeszcze dodatkowe 2 łyżki do posłodzenia galaretki)
  • żelatyna 2,5 łyżki

Żelatynę rozpuść we wrzątku, odstaw do ostygnięcia. W drugiej miseczce rozpuść galaretkę (+ erytrytol) i także odstaw do ostygnięcia. Zblenduj twaróg z jogurtem i erytrytolem. Dodaj do masy żelatynę, dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy. Odstaw do lodówki. Truskawki umyj i pokrój w połówki. Kiedy masa będzie lekko tężała, wyłóż na wierzch truskawki. Następnie zalej tężejącą galaretką (chodzi o to, by masa nie była za rzadka i truskawki się w niej nie utopiły, a tylko delikatnie przykleiły oraz żeby galaretka nie wymieszała się z masą albo nie rozlała po bokach – trzeba wyczuć moment). Odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia.

W prostszej wersji – truskawki kroimy w drobne kawałki i mieszamy część z masą a część dorzucamy do wylanej galaretki.

Smacznego!


Zobacz inne letnie przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *