fbpx

FIT majówka: przepisy na FIT potrawy z grilla

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Majówka coraz bliżej, dlatego przygotowałam dla Was przepisy na kilka moich ulubionych potraw, sosów i marynat na grilla.

Marynaty

Najlepiej unikać tych sklepowych, ponieważ zawierają sporo konserwantów, barwników i dodanego cukru. Oczywiście nie wszystkie – dlatego warto czytać etykiety. Jednak najlepiej przygotować taką marynatę samemu – wtedy jesteśmy na 100% pewni składu i smaku 🙂

Marynata musztardowa: idealnie pasuje do ciemnych mięs i skrzydełek. Wymieszaj w proporcji 1:1 ostrą musztardę i oliwę. Możesz dodać ulubione zioła do smaku, ale musztarda już jest wystarczająco wyrazista. Natrzyj mięso i odstaw w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę.

Marynata musztardowo-miodowa: najlepiej pasuje do drobiu. Do marynaty musztardowej dodaj pół porcji miodu (jeśli dawałeś 1 łyżkę musztardy, to daj pół łyżki miodu). Nie dodawaj ziół. Natrzyj mięso i odstaw w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę.

Marynata jogurtowa: sprawdzi się do drobiu, nada delikatny smak. Jogurt naturalny wymieszaj z niewielką ilością soku z cytryny i pieprzem. Natrzyj mięso i odstaw w zamkniętym pojemniku na minimum godzinę.

 

Sosy

pexels-photo-299410.jpeg

Gotowe sosy z tubki, słoika albo torebki często zawierają, tak jak marynaty, niepotrzebne składniki – np. zagęstniki, konserwanty, skrobię i dużo cukru. Na szczęście coraz częściej, nawet w Biedronce, można znaleźć sosy, które składają się tylko ze zdrowych, dobrej jakości produktów. Ale jeśli nie chcesz szukać, bardzo łatwo pyszne sosy do mięs i sałatek przygotujesz w domu.

Czosnkowy: będzie smakował zarówno w sałatkach jak i do mięs czy pieczonych ziemniaków. Do jogurtu naturalnego dodaj trochę czosnku (ząbek lub granulowany), soli i pieprzu.

Koperkowy: Do jogurtu naturalnego dodaj posiekany koperek, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

Pomidorowy: zdrowy odpowiednik keczupu. Wymieszaj passatę z papryką słodką, ziołami (oregano, bazylia), dodaj troszeczkę bardzo drobno posiekanej cebuli i troszkę czosnku.

Vinegret: do sałatek. Wymieszaj 4 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, pół łyżeczki miodu, szczyptę soli i pieprzu.

Musztardowo-miodowy: do sałatek. Wymieszaj łyżkę musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu, łyżkę wody i łyżkę oliwy.

Ziołowy: najprostszy ze wszystkich, dodaj go do sałatek. Wymieszaj oliwę z ulubionymi ziołami i gotowe 🙂

Szaszłyki

bbq-dinner-grilled-grill-72160.jpeg

Klasyczne danie na grilla w nieco innej wersji.

Przygotuj: kawałek łososia atlantyckiego lub kostkę tofu, paprykę żółtą, zieloną i czerwoną, pomidorki koktajlowe, opcjonalnie: cebulę, cukinię, marchewkę, ulubione przyprawy

Wykonanie: Pokrój składniki w kawałki, nadziewaj na przemian na patyki. Grilluj na tacce aluminiowej kilkanaście minut, w międzyczasie przekręć na drugą stronę.

Pieczone rybki

Przygotuj: kawałek pstrąga, łososia lub dorsza, cytrynę, sól, pieprz, kawałek folii aluminiowej do zawinięcia ryby

Wykonanie: Rybę pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, dopraw i na wierzch połóż plaster cytryny. Zawiń każdą porcję w folię aluminiową (wygodnie jest zrobić “cukierki”). Grilluj kilkanaście minut.

Sałatka

Grillowanego kurczaka możesz wrzucić do sałatki lub przygotować ją jako dodatek do innych potraw.

food-salad-healthy-lunch.jpg

Przygotuj: mix sałat, rukolę, ogórka, pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, awokado, ser feta, garść żurawiny lub granatu, 2 łyżki oliwy, zioła

Wykonanie: do miski wrzucamy sałaty i pomidorki koktajlowe. Kroimy w kostkę ogórka i obrane awokado oraz ser feta. Wrzucamy do miski z sałatą i posypujemy żurawiną. W miseczce mieszamy oliwę i zioła. Polewamy sosem 10-15 minut przed podaniem.

 

Smacznego!

 

Ja w tym roku jeszcze nie miałam okazji przygotowywać dań na grilla, więc fot. biblioteka WordPress 🙂

Jedna myśl na “FIT majówka: przepisy na FIT potrawy z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy