jak pokonać chęć na słodkie
Odchudzanie

7 sposobów jak pokonać chęć na słodkie i słone

Starasz się jeść zdrowo, chcesz schudnąć, ćwiczysz, a mimo to ciągle za Tobą chodzą. Mali i więksi wredni kusiciele – słodycze. Kiedy Cię dorwą, to walczą aż żaden z nich nie zostanie na polu bitwy. A po takiej bitwie męczą Cię wyrzuty sumienia. Jak sobie z tym poradzić i pokonać chęć na słodkie?

Skąd się bierze ochota na słodkie?

Tłumaczenie sobie, że sięgasz po czekoladę, bo brakuje Ci magnezu to – tak naprawdę to wiesz, tylko nie chcesz przyznać – oszukiwanie samego siebie. Bo w takiej chwili ochoty na szpinak albo kaszę gryczaną raczej nie masz (a one są o wiele bogatsze w magnez niż ciemna czekolada).

Masz chęć zjeść tę czekoladę, bo jest słodka i tłusta. W niedawnych badaniach udowodniono, że takie połączenie jest dla nas uzależniające i kusi bardziej niż samo słodkie.

Druga sprawa – tego magnezu może Ci faktycznie brakować. Do tego różnych innych składników. Chęć na to, co lubimy – u jednych będzie to słodkie, u innych słone – bierze się często z niedoborów lub po prostu – głodu.

Gdy organizm mówi nam, że brakuje mu witamin czy składników mineralnych, my nie do końca jesteśmy w stanie ten stan poprawnie odczytać. Czujemy po prostu głód albo ochotę żeby coś przekąsić. I sięgamy wtedy po to, co najbardziej lubimy.

Często nie możemy przestać na jednym kawałku czekolady albo na jednym ciastku. Jedzenie słodyczy (łączących tłuszcz i cukier czyli np. czekolada, batony, ciastka, ciasta, pączki, nutella ale też chipsy, fast foody) pobudza ośrodek nagrody w mózgu, powodując, że chcemy więcej. Dlatego sięgamy po kolejny pasek czekolady albo czyśmy paczkę chipsów do zera.

 

jak pokonać ochotę na słodycze

Jak pokonać ochotę na słodkie i słone przekąski?

  1. Bilansuj dietę – niech produkty zbożowe pełnoziarniste i warzywa będą podstawą Twojej diety (dostarczą Ci większości witamin i składników mineralnych), a uzupełnieniem produkty białkowe i tłuszczowe – nie pomijaj, nie eliminuj żadnej z tych grup. Razem z kolejnym punktem, zbilansowana dieta to klucz do sukcesu.
  2. Jedz regularnie – nie wydłużaj nadmiernie przerw między posiłkami. Gdy czujesz głód, łatwiej sięgać po szybkie słodkie czy słone przekąski. Miej zawsze w torebce albo plecaku coś do przekąszenia – orzechy, batony daktylowe, domowe batony musli, po które sięgniesz w biegu pomiędzy spotkaniami.
  3. Urozmaicaj – aby dostarczyć sobie wszystkich witamin i minerałów najlepiej korzystać wymiennie z różnych kasz, ryżów, makaronów oraz warzyw i owoców. Świeże produkty kupuj od różnych sprzedawców – raz w markecie, raz na rynku. Zawartość witamin i składników mineralnych, antyoksydantów w roślinach zależy od gleb na jakich rosły, sposobu uprawy i przechowywania. Dlatego zmieniając źródła, masz większe prawdopodobieństwo, że będziesz trafiać częściej na lepsze jakościowo produkty.
  4. Pij odpowiednią ilość wody – często mylimy uczucie głodu z uczuciem pragnienia, bo te dwa ośrodki znajdują się w mózgu bardzo blisko siebie. Czasem masz chęć coś przegryźć, a po wypiciu szklanki wody to uczucie mija. Tutaj odpowiedź, ile wody należy pić i jaką wybierać.
  5. Jedz owoce – Zwykle to brak węglowodanów w połączeniu z niedoborami mikroelementów wywołuje największy głód na słodkie. Owoce naturalnie zawierają cukier (węglowodany proste) – fruktozę i glukozę oraz wiele witamin i minerałów, a także błonnik, który wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu – są więc idealną przekąską.
  6. Nie kupuj – nie tłumacz, że “to dla gości”, albo gorzej – “to dla dzieci” (Serio? Wiesz, że słodycze są niezdrowe dla Ciebie, ale Twoje dzieci mają je jeść?). Takie podejście często gubi, bo zwykle te słodycze znikają jeszcze przed pojawieniem się gości albo zanim dzieci w ogóle dowiedzą się, że są. Jest tyle opcji zdrowych przekąsek do zrobienia w kilka chwil, że trzymanie czekoladek w domu, bo tak, jest niepotrzebne. Minęły już czasy, gdy w gości wpadało się bez zapowiedzi – na pewno zdążysz coś przygotować. 
  7. Wyeliminuj zakazy – jeśli nie możesz zjeść czekolady – zjesz jej dwa razy tyle, ile zjadłbyś normalnie. Dzieckiem nie byłeś? Nie wiesz jak to działa? Mama mówi “nie wtykaj palców do kontaktu”, to weźmiesz widelec i go tam włożysz, jak nie widzi. Z wiekiem nie robimy się wcale mądrzejsi jeśli chodzi o zakazy. Może nie wpadamy na tak głupie pomysły, ale jednak zakazany owoc smakuje najlepiej. Zamień “nie mogę” na “nie chcę”. Życie stanie się prostsze, a Ty nie będziesz podjadać bez umiaru.

W zdrowej diecie jest miejsce i na sałatki i na czekoladę. Jeśli zachowasz umiar i będziesz się trzymać zasady 80/20 (80% kalorii pochodzi ze zdrowych posiłków, 20% z produktów rekreacyjnych), nadal będziesz zdrowo się odżywiać. Dlaczego? Bo w definicji zdrowego stylu życia mieści się również zdrowie psychiczne. Ciągłe ograniczenia, zakazy, traktowanie przekąsek i produktów, których jedzenie sprawia nam przyjemność jako “grzech” buduje niezdrowe relacje z jedzeniem, może spowodować zachorowanie na ortoreksję, anoreksję, bulimię a także napady kompulsywnego jedzenia. Wszystkie powyższe, oprócz ortoreksji (jeszcze) są klasyfikowane jako zaburzenia psychiczne, a zachorowanie na nie wcale nie jest tak trudne, jak nam się wydaje i obserwuje się je coraz częściej. Często też nie chcemy ich zauważyć, gdy nas dopadną. Jeśli czujesz, że potrzebujesz pomocy, umów się na wizytę u psychodietetyka lub psychiatry. Są to specjaliści w leczeniu tych chorób i odbudowaniu właściwej relacji z jedzeniem, a chodzenie do nich to żaden wstyd.

Jeśli jednak nie masz takiej potrzeby, a jedynie lubisz podjadać – wprowadź w życie w tym tygodniu tylko jeden z proponowanych sposobów. Zobaczysz, że to da efekty 🙂 Który wybierasz? Podziel się w komentarzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *